top of page

Adventure Race

TEiB kompas.jpg

Adventure Racing is een multidisciplinaire buitensport waarbij teams van 2 of 4 personen met behulp van alleen een kaart en kompas op zoek gaan naar de verschillende controlepunten (CP's). In Nederland duren de meeste Adventure Races tussen de 8 en 24 uur. Internationaal zijn er ook langere races, soms zelfs meerdere dagen. Dit worden dan vaak expedities genoemd.

 

De routekeuze tussen de controlepunten is voor de teams meestal vrij. Voor het navigeren maken de teams gebruik van kaarten die zijn verstrekt door de organisatie. Het kaart- en kompaslezen is dan ook een belangrijk aspect van het Adventure Racen en heeft een grote invloed op de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om de verschillende etappes van de race te volbrengen.

 

Mountainbiken, hardlopen en kanoën behoren tot de vaste onderdelen van een Adventure Race, maar ook andere disciplines zoals kickbiken, skeeleren, zwemmen komen met regelmaat voor. Vaak ook afgewisseld met een Special Task: houthakken, boogschieten, ballastloop of survivalhindernis.

Een Adventure Race is volledig self supported, in je rugzak zitten de verplichte materialen zoals een EHBO pakket, reddingsdeken, extra (warme)(regen)kleding, eten, drinken, reservebatterijen en alles wat jezelf handig vindt voor onderweg. 

Onderweg ben je steeds op zoek naar controlepunten en geniet je onderweg van schoonheid van de natuur om je heen. De controlepunten zijn vaak de zogenaamde (rode) oriëntatieknijpers die in een "knipkaart of CP-kaart" een "code" perforeren. Hiermee tonen de teams aan dat ze een CP gevonden hebben. Staan deze CP's niet op de kaart ingetekend dan moeten de teams met coördinaten of andere aanwijzingen deze CP's zien te vinden. Naast een fysieke uitdaging biedt een adventure race daardoor ook zeker een mentale uitdaging. 

 

Op een transition area wisselen teams van discipline. In de briefing voorafgaand aan de race is de deelnemende teams duidelijk worden hoeveel wisselpunten, etappes met globale afstanden en eventuele deadlines onderweg zijn gepland. Tot aan finishdeadline (afhankelijk van de lengte van de race) hebben de teams de tijd om zoveel mogelijk CP’s te verzamelen. Kom je na de deadline over de finish dan kost dat CP's, erg zuur. Kortom: weten op de kaart waar je bent, welke kant je op moet, wat je doel is en hoe veel tijd je daar nog voor hebt; alles is belangrijk in een race en de uiteindelijk uitslag wordt soms op details bepaald!

 

Niet voor niets heten wij Team Energie in Balans en is ons motto: Samen kom je verder...

Team Energie in Balans 20170916 foto pos
DARS

In Nederland worden jaarlijks diverse adventure races georganiseerd. De Dutch Adventure Race Series, in 2015 voor het eerst georganiseerd, is de competitie waarin teams tegen elkaar strijden en bij de wedstrijden punten kunnen verdienen voor het kampioenschap. 

 

Team Energie in Balans stond in 2015 en 2018 op het podium met een keurige 3e plek in het eindklassement. Arjen van der Berg & Bas Goedhart in 2015 en Eduard Leusink & Arjen van der Berg in 2018.

 

2019-09-24 23.21.26.jpg
Over de grens...

 

Team Dutch Energy in Balance... voor langere races moet je naar het buitenland.

 

Diverse lange races in de hARz (32 uur): Bas Goedhart & Arjen van der Berg in 2013 en 2015, Eduard Leusink & Arjen van der Berg in 2016 en in 2017 naar Auenland (24 uur). 

 

In 2018 als 4 persoonsteam met Koen Swinkels, Arjen van der Berg, Eva de Vos en Harald Kraaij) de 32 uurs van de hARz gelopen.

 

Ter voorbereiding op de ARWS in Croatie in 2019 deden Nils Filius & Arjen van der Berg de race in Auenland, waar ook Pieter van de partij was.
 

Samen met Christine Perry uit Australie racete het team mee onder de naam: Dutch Tiger Adventure bij de Adventure Race World Series in Croatia: 103 uur non-stop avontuur. Een keurige 17e plek in een wereldwijd deelnemersveld van 41 teams.

Hayke Everwijn, Janwillem van der Endt en Kenny Kroeze sloten bij Arjen aan om onder de naam Sans-online.nl AR Team deel te nemen aan de Europese race van Czech Adventure Race, 56 uur avontuur met een prima 13e plek van 24 internationale teams.

OPC_Adventurerace2017-828.jpg
Kind - Ouder race

 

Wat is nou mooier dan met je eigen kids naar buiten en op avontuur te gaan! Met regelmaat worden er in Nederland ouder/kind races gehouden waarbij de lengte en duur is afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Desalnietemin zijn de duo's toch minimaal 5 uur onderweg.

 

AR Rhenen (2016/2017) en OCP Oldenzaal (2017) zijn de races waarbij Arjen met Matz en Noah aan de start verscheen en Eduard met Emma hun beste beentje voor zetten.

In 2019 haalden Ties en Arjen in Drenthe bij de OER AR het zilver op. Brons was er dat jaar voor Noah en Arjen op het NK georganiseerd bij Beat the (B)east.

bottom of page