Blue Bear Berlicum 2019:

 

zonne-energie in het vroege voorjaar en een vergeten racevest...

De DARS 2019 barst los in Noord Brabant…

 

De Dutch Adventure Race Series 2019 staat op het punt van beginnen! De eerste teams druppelen binnen in sporthal voor registratie en bekijken alvast het etappeschema dat voor vandaag de doelstelling is. Bij de briefing word en de laatste tips en tops nog ff gedeeld en vertrekt iedereen op eigen gelegenheid naar de startlocatie, 3900 meter verderop. Erica was daar inmiddels ook al gearriveerd om mijn vergeten racevest over te dragen Y… en de start mee te maken.

Vele Adventure Race teams uit alle uithoeken van NL staan te popelen om weggeschoten te worden. Ochtenddauw en zonnestralen, rijp op het grasveld van de proloog, startvak en enveloppen liggen klaar. Wanneer Teun de Laat het startschot heeft laten klinken duiken de teams richting hun startenveloppe en halen de eerste cp’s van de 75 maximaal te behalen cp’s op… De vooraf vrijgegeven video-route cp werd door elk team gevonden.

Met een geoutilleerde A3 kaart op ons stuurbord rijden we langs de Grote Wetering de opkomende zon tegemoet. De eerst MTB cp’s leveren geen probleem op en vlot melden we ons bij de dikke banden steps voor 1,5 uur kuitenwerk. Na twee survival krachtinspanningen gaan we steppend op weg voor een pittig stuk route ten oosten van de A50, bos en hei gaan steppend aan ons voorbij voordat we aankomen bij een ludiek bedachte kompaskoers, eerst ff logisch kijken naar het parkeerkaartje en dan zetten we 231 passen in de juiste richting en komen bijna precies bij de juiste boom uit… We vervolgen onze looproute om in de ‘wigwam’ de leukste cp van vandaag te chippen.

Terug bij de steps volgt een korte etappe naar WP 4 voor de doolhofopdracht. Aangezien deze al op de site stond was dit doolhof voor ons vandaag geen ‘vraagteken naar een verstopte knijper’ maar een zekerheidje. Langs werkelijk een prachtige zandverstuiving - met bovenop de 5 armige berk waar een dubbel tellend cp te chippen valt - vervolgen we ons weg. Gaaf gevonden kaartmateriaal, hulde aan de bedenker.

Het laatste stepstuk brengt ons weer terug bij de fietsen, we zien op ons horloge dat we enigszins uit het ideale route schema lopen en besluiten ons komende MTB etappe ietwat in te korten om op tijd aan de laatste 5 etappes te kunnen beginnen. Elke etappe minimaal een CP is het devies, dat gaan we wel redden eerst maar eens vlot zien terug te komen bij de startlocatie. Als een gehecht duo vervolgen we onze route langs de Hommelse Hoeven en vinden meeste cp’s in vlot tempo. Bij het wisselpunt komen de jeugdjaren weer voorbij en mogen we katapult schieten. We racen al vele jaren mee maar hebben in al die races nog nooit met ijzeren moeren mogen richten op omgekeerde wegpionnen. Eduard mikt de de 3e vakkundig raak, na een loodzwaar rondje met touw en trekkerband halen we 2 dichtbij gelegen cp’s op en begeven ons weer op weg naar Berlicum op ons stalen ros. De laatste MTB cp’s knippen we ook en lopen in Berlicum een klein rondje door het dorp voor een boomstam die Arjen op het dorpsveld vlot door midden hakt.

 

De laatste drie etappes staan nog op ons to-do-listje voor deze zonnige zaterdagmiddag. Eerst is daar de combi step-run etappe naar de overkant van de Zuid-Willemsvaart waar CP 51 ligt, dan vlot via de nieuwe natuur langs Hersend en de ruïne naar de kano’s, step in de kano droppen en in optocht gaan we richting de 3 kano cp’s die niet te missen zijn. Iedereen in het zelfde uur in de kano waardoor intekenen niet eens nodig was geweest, het enige puntje wat ter verbetering vatbaar is voor deze verder prima georganiseerde dag. Bij het uitstappunt van de kano zien we dat er nog voldoende tijd is om de de resterende step-run allemaal op te halen. Inwoners van Berlicum kijken hun ogen uit naar  alle hardlopers en steppers die hun dorp zo snel mogelijk doorkruisen op jacht naar CP 60 en 61. Nadat de steps in de aanhanger is gezet lopen we vlot door naar de bel die normaal gesproken bij een survivalrun de finish aangeeft maar voor de gelegenheid ook vandaag is opgehangen. Gelukkig voor ons zonder een zware eindhindernis. De dag was al lang genoeg geweest.

 

Wij gaan douchen en genieten van het Chinese buffet. Bij de prijsuitreiking blijkt dat er veel teams veel cp’s hebben opgehaald en dicht bij elkaar zijn geëindigd. De DARS is los, op naar vele mooie races in 2019! Mooi om te zien dat er avonturiers in Nederland zijn die er graag op uit trekken om in gebieden te racen waar we normaal gesproken niet vaak komen.

Organisatie en vrijwilligers, hartelijk dank voor een heerlijke sportzaterdag, graag zijn we van de partij bij het eerste lustrum in 2020! Tot dan.     

IMG_5788.jpg
IMG_5524.jpg
DSC05870.jpg
281A0873.jpg
281A0850.jpg
DSC05845.jpg
DSC05760.jpg